AB’nin ilaç düzenleme kurulu, Oxford-AstraZeneca Covid-19 aşısının faydalarının risklerden daha ağır bastığına “kesin olarak ikna olduğunu” söyledi.
Önde gelen çok sayıda AB ülkesinin piyasaya sürülmelerini duraklatması sonrasında aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğuna dair “hiçbir gösterge” bulunmadığını yineledi.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) başkanı Emer Cooke, vücudun aşıyı onaylama kararına sahip çıktığını söyledi.
Bir avuç alıcıdaki pıhtı vakalarına yönelik soruşturma devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri aşıları durdurmamaya çağırdı.
DSÖ’den aşı güvenliği uzmanları da Oxford-AstraZeneca aşısını incelemek için Salı günü bir araya geliyor.
EMA, aşılanmış kişilerde rapor edilen kan pıhtılarının sayısının genel popülasyonda görülenden daha fazla olmadığını söylüyor.
Cooke, “AB’de binlerce insanın kan pıhtıları geliştirdiğini biliyoruz, bu yüzden istediğimiz şey bu olayların aşıdan mı yoksa başka nedenlerden mi kaynaklandığını belirlemek.” Dedi.
“Soruşturma devam ederken şu anda, AstraZeneca aşısının Kovid-19’u önlemedeki yararlarının, hastaneye yatma ve ölüm risklerinden daha ağır bastığına hala kesin olarak inanıyoruz” diye ekledi.
EMA’nın soruşturmasının sonuçları Perşembe günü açıklanacak.
Avrupa ülkeleri ne yapıyor?
Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere bir dizi ülke aşının kullanımını askıya aldı.
Bazı alıcılarda kan pıhtılaşması raporlarının ardından kullanıma sunumu duraklattıklarını söylediler. Kan pıhtıları, kanda oluşan katı kümelerdir ve hızlı tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Ülkeler bunun bir ihtiyati tedbir olduğunu vurguladılar.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Bu profesyonel bir karardır,” diyerek, ülkenin aşı enstitüsünün tavsiyesine uyduğunu da sözlerine ekledi.
Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanya’nın aşının tekrar kullanılmasını umduğunu ve EMA’nın nasıl ilerleyeceğine hızla karar vermesini beklediğini söyledi.
Enfeksiyonların hızla arttığı Almanya’daki birçok tıp uzmanı ve politikacı, aşının güvenli olmadığı kanıtlanana kadar kullanılması gerektiğini savundu.
Bir Özgür Demokrat sözcüsü, kararın tüm aşı uygulamalarını geciktirdiğini söyledi. Yeşiller sağlık uzmanı Janosch Dahmen, yetkililerin “yönetilebilir risk” hakkında ayrıntılı bilgi verebileceklerini ve ilacı kullanmaya devam edebileceklerini savundu.
Avusturya da dahil olmak üzere diğer ülkeler uyuşturucunun belirli partilerinin kullanımını durdururken, Belçika, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna, AstraZeneca aşısını uygulamaya devam edeceklerini söyledi.
Vakalardaki artış, birçok ülkenin kısıtlamaları sıkılaştırmasına neden oldu ve Avrupa’nın halihazırda kıtlıklardan etkilenen aşılama girişiminin hızı konusunda endişeler var.
İtalya’da, ilaç dairesinin genel müdürü, aşının askıya alınması kararını “siyasi” olarak nitelendirdi.
Nicola Magrini İtalyan günlük gazetesi la Repubblica’ya, aşının güvenli olduğunu ve aşının yarar / risk oranının “geniş ölçüde pozitif” olduğunu söyledi.