Site icon Balina Media

EÜ Akademik Yıl Açılışı TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un Teşrifleriyle Gerçekleşti

eu-akademik-yil-acilisi-tbmm-baskani-prof-dr-numan-kurtulmusun-tesrifleriyle-gerceklesti.jpg

TBMM Başkanı Prof. Dr. Kurtulmuş, “Üniversiteler, Türkiye’nin geleceğinin teminatı olan yerlerdir. Bilimin, hikmetinin, irfanın üretildiği merkezlerdir.  Ege Üniversitesi de Türkiye’de bilim hayatının öncülerinden olmuş çok değerli insanları Türkiye’nin gelişmesi için yetiştirmiş bir ilim yuvasıdır. Ben de Ege Üniversitesinin gelişimini yakinen takip eden birisiyim. Bu gelişimde başta Rektör Hocamız Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere bütün çalışanları tebrik ediyorum” dedi.

*Rektör Prof. Dr. Budak,  “Cumhurbaşkanımızın maddi ve manevi desteği olmadan üniversitemizde bu başarı hikâyesini yazmamız mümkün değildi. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, teşrifleriyle bugün bizlerini onurlandıran TBMM Başkanımız Saygıdeğer Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a, 30 yıl aradan sonra Üniversitemizi ziyaret eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve törenimize katılan tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ege Üniversitesinin  (EÜ) 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un teşrifleriyle gerçekleştirildi. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde yapılan törene; İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  İzmir Milletvekilleri, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri,  il protokol mensupları, üniversite üst yönetimi ve senato üyeleri, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri,  sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tören öncesine Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Rektör Prof. Dr. Budak ve Ege Üniversitesi senato üyeleri tarafından çelenk sunuldu. Burada bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Köklü geçmişi, nitelikli akademik kadrosu, güçlü bilimsel çalışmaları, seçkin öğrenci ve mezunlarıyla ülkemizin geleceğine değer katan Üniversitemizin 70. yılına; tam akredite, öğrenci odaklı, milli yenilik ödülüne sahip, sağlık temalı araştırma üniversitesi olma gururuyla girmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bulunduğumuz noktada Ege Üniversitesinin başarılarını sürdürülebilir kılmak için hepimize önemli görevler düşmektedir. Bu sorumlulukları yerine getirebilmek için gelecek dönemde de ortak bilinçle çalışacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.  

“EÜ Ailesinden coşkulu karşılama”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u akademik yıl açılış töreni öncesi Ege Üniversitesi öğrencileri,  idari ve akademik çalışanları rektörlük bahçesinde coşkuyla karşıladı. Ardından Rektör Prof. Dr. Budak’ı makamında ziyaret eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, üniversite şeref defterini imzaladıktan sonra Ege Üniversitesinin çalışmaları hakkında bilgi aldı.  

MÖTBE Kültür Merkezinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan akademik yıl açılış töreninde “EÜ Tanıtım Filmi” gösterildi. EÜ Devlet Türk Musiki Konservatuarı Türk Halk Oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.

“Ege Üniversitesi Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden birisidir”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Yeni öğretim yılının hem öğrenciler hem de hocalarımız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Üniversiteler, Türkiye’nin geleceğinin teminatı olan yerlerdir. Bilimin, hikmetinin, irfanın üretildiği merkezlerdir.  Ege Üniversitesi de Türkiye’de bilim hayatının öncülerinden olmuş çok değerli insanları Türkiye’nin gelişmesi için yetiştirmiş bir ilim yuvasıdır. Ben de Ege Üniversitesinin gelişimini yakinen takip eden birisiyim. Bu gelişimde başta Rektör Hocamız Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere bütün çalışanları tebrik ediyorum. Geldiğimiz noktada Ege Üniversitesi Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden birisidir ve inanıyorum ki en kısa süre içerisinde dünyanın önemli üniversitelerinden birisi haline gelecektir, bu potansiyele, güce ve imkana sahiptir” diye konuştu.

 

“Türkiye’yi bugün olduğu yerden daha ileriye götüreceğiz.”

Cumhuriyetin bir asrının sonunda bugün çok güçlü, kendi istikametinde yürüyebilen,  her alanda yere ayağını sağlam basan bir Türkiye’ye kavuştuklarını ifade eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları olmak üzere ülkemizin bu günkü durumuna gelmesinde emeği olan herkesi şükranla yad ediyoruz. Ülkemizin bu günlere gelmesinde üç anahtar kavram bulunuyor. Bunlardan birincisi ‘Milli birlik ve beraberlik’, ikincisi ‘Demokratik uzlaşma kültürü’, üçüncüsü ise ‘Kalkınmacılık’ kavramıdır. Önümüzdeki dönemde, Cumhuriyetimizin ikinci asrında her alanda sözü güçlü bir Türkiye’nin olmasını bekliyoruz. Elimizdeki tüm imkânları kullanarak Türkiye’yi bugün olduğu yerden daha ileriye götüreceğiz. Saydığımız üç anahtar kavramdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Dünyada yeniden bir düzenin kurulmaya çalışıldığı bir dönemin yaşandığını vurgulayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Kurtulmuş, “Önümüzdeki  yıllar, yeni bir dünya düzeninin kurulması için önemli mücadelelerin verileceği yıllar olacak. Bu dönem içerisinde Türkiye’nin üniversitelerinin, fikir ve kanaat merkezlerinin çok aktif bir şekilde çalışması, tarihi bir zorunluluktur.  ABD’nin 2022 yazında Afganistan’dan çekilmesi, oradaki görüntüler sadece dünyada tek kutuplu bir sistemin sona erdiğinin değil, bir düzensizliğin hakim olduğunun kanıtıydı. Bundan sonraki süreçte çok kutuplu bir dünyanın olacağı sürece doğru gidiyoruz.  Bu dönemde en etkili, en büyük avantaja sahip olan ülkelerden birisi de Türkiye’dir. Türkiye bugün savunma sanayinde dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olmuştur. Piyade tüfeğinin kurşununu üretemeyen bir ülkeden bu noktaya gelinmiştir” diye konuştu.

“Bugün uluslararası kuruluşlar işlevini yerine getirememektedir”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Kurtulmuş, “Dünya; iklim değişikliklerinden küresel çatışmalara, göçmen krizlerinden yabancı düşmanlığına, İslam karşıtlığına kadar pek çok problemle boğuşmaktadır. Bütün sorunlarla ilgili mutlaka küresel bir kurum mevcuttur ancak bu kurumlar bu sorunlara hiçbir çözüm üretememektedir, uygulamaları başarısız olan, işlevleri ortadan kalkmış bir takım kurumlar haline gelmiştir. Bu kurumların başarılı olmaları içim üç temel şartı yerine getirmeleri gerekir. Bunlardan birincisi kendi alanlarında istikrarlı şekilde faaliyetlerini sürdürmeleri, ikincisi meşruiyet sahibi olmaları, üçüncüsü ise etki alanlarında insanlara güvence sunabilmeleridir” dedi.

“Filistin davası için yeni bir dönem başlamıştır”

Gazze meselesinin, insanlık tarihinin dönüm noktalarından birisi olduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı Prof. Dr. Kurtulmuş, “Bundan sonra ne uluslararası sistem eskisi gibi devam edecek, ne de İsrail bu şekilde saldırganlığını sürdürebilecektir. Filistin davası için yeni bir dönem başlamıştır. 7 Ekim saldırılarının ardından pek çok uluslararası toplantıya katıldık. Başlangıçta ülkelerin pek çok kısmı İsrail’den fazla İsrail’i destekliyordu, şimdi insanlık suçu arttıkça yapılanlar kimsenin savunamayacağı bir hale geldi. 14 ay sonunda geldiğimiz noktada insanlar bizim söylediklerimizi takdir etmeye başladı. Yaptığı soykırımlardan dolayısıyla İsrail’in Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınmasının konuşulma vakti gelmiştir. Bu düşüncemizi dile getirmemizin ardından pek çok ülke temsilcisi gelip bizleri tebrik etmiştir.  Dünya sisteminin değiştirilmesi, artık 8 milyar insanı kapsayacak bir teklifin hazırlanması elzem hale gelmiştir. Bu noktada da dört temel nokta vardır. Güçlünün değil haklının hakkının alındığı ve teslim edildiği bir bakış açısının ortaya konulması gerekir. ‘Güçlüysen öldürebilirsin’ zihniyeti değişmesi lazım. İkinci olarak dünyanın hiçbir ülkenin, hiçbir gücün malı değil sekiz milyar insanın ortak evidir. İklim değişiklikleri kapsamında dünyanın bütün nehirlerinden zehir akıyorsa, altında dünyanın tüm kaynaklarını sömürmek isteyen bu zihniyet vardır. Bu zihniyet, sadece dünyayı değil uzayı da kirletmektedir. Üçüncü temel mesele insanlar arasındaki eşitsizliktir. Irk ayrımcılığı, göçmen karşıtlığı ve Gazze’deki soykırımın temel sebebi insanlar arasındaki hiyerarşidir. Hiçbir insan diğerinden üstün değildir. Dördüncü temel ilke ise milletlerin ve devletlerin egemenlikte eşitliğidir. Afrika’daki küçük bir devletin herhangi bir batılı ülkeden bir farkı yoktur, olmamalıdır. Biz de ülke olarak geçmişimizde bu hegemonya devletleriyle mücadeleler verdik. Hiçbir zaman köleleştirilmedik, emperyalizmin çizmesi altında kalmadık, kimseden emir almadık, boyun eğmedik. Gençlerimiz de bu küresel değişimin öncüsü olacaktır.” diye konuştu.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Bugün ilimizin en köklü, en eski üniversitelerinden Ege Üniversitesinin akademik açılışı için bir aradayız. Bu açılış yılının başta öğrencilerimiz, hoclarımız, tüm akademik ve idari personele hayırlı olmasını diliyorum. Hem ilimize hem de ülkemiz akademik hayatına katkılar vermesini temenni ediyorum. Bu güzel açılış programımızı onurlandıran saygıdeğer Meclis Başkanımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a tekrar hoş geldiniz, diyorum. Hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

“Üniversiteler topluma öncülük etmeli”

Konuşmasına TUSAŞ tesislerine yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını lanetleyerek başlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, saldırıda şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi. Ege Üniversitesinde, ‘Huzurlu Üniversite, Mutlu Çalışanlar, Kaliteli Eğitim, Aydınlık Gelecek’ ilkeleri doğrultusunda yükseköğretimde ‘Ege Modeli’ni hayata geçirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, bu kapsamda ‘Rektörle Akşam Çayı’ ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Ege Üniversitesi Gelecek Şurası’nı gerçekleştirdiklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Eğitim-Öğretimde Kalite Öncelikli, Araştırma Üniversitesi Hedefli, Öğrenci Odaklılık, Dijitalleşme ve Uluslararasılaşma vizyonunu ortak akılla oluşturarak yol haritamızı ve eylem planımızı belirledik. Ege Üniversitesi ailesi olarak tek yürek, tek yumruk olduk. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi tek bir çıkış yolumuz var, o da; eğitim, bilim ve fendir. İhtiyacımız olan tek şey ise çalışmak, çalışmak, çalışmaktır. Üniversiteler topluma öncülük etmeli ve ülkemizin uluslararası arenadaki ekonomik rekabetine katkı sunmalıdır” diye konuştu.

 “Üniversitelerin varlık sebebinin öğrencilerdir”

Üniversitelerin varlık sebebinin öğrenciler olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Budak, “90’dan fazla öğrenci odaklı uygulamayı hayata geçirdik. Ön lisans ve lisans öğrencilerimize yönelik Türkiye’de ilk olan Ege Plus uygulamamızla, diplomanın yanında üniversite yaşamı boyunca elde ettiği becerileri özel ve kamu sektöründe gösterebilmesini sağlayan diploma eki veriyoruz. Öğrencilerin barınma sorununa yönelik olarak Cumhurbaşkanımızın ve Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteğiyle 2 bin yurt kapasitemizi 14bine çıkardık. Ege Üniversitesinin yurt konusunda bir sorunu kalmamıştır.” dedi.

“Üniversitemizin bilimsel başarısını zirveye taşıdık”

Kaliteli eğitim ilkesi doğrultusunda toplam 79 lisans programının 54’ünü akredite ettiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak,  “29 programımızla en fazla Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosuna sahip ilk 5 üniversiteden biri olduk. YÖKAK tarafından uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 5 yıl süre ile Tam Akreditasyon belgesini alan ilk devlet üniversitesi olarak kaliteli eğitim anlayışımızı tescilledik.  Ege Üniversitesini yüksek araştırma desteğine sahip, öncü araştırmaların yapıldığı, bilime ve teknolojiye yüksek katkı sunan, çoklu akademik ve toplumsal rollere sahip seçkin bir kurum haline getirdik. TÜBİTAK nezdinde son 4 yılda proje başvuru ve kabul oranında Türkiye birincisi olduk. Çıktı odaklı araştırma anlayışımız doğrultusunda patent başvurusunda Türkiye birincisi, patentlerin ticarileştirilmesinde Türkiye ikincisi olurken,  patentlerin lisanslanmasında ise Türkiye üçüncüsü olarak yer aldık. Tüm bu ar-ge başarılarımız neticesinde Üniversitemiz 2021 yılında Araştırma Üniversitesi olmaya hak kazandı” diye konuştu.

“117 farklı ülkeden 2bin 638 uluslararası öğrenci”

Rektör Prof. Dr. Budak,  “YÖK nezdinde uluslararasılaşma kapsamında pilot üniversite konumunda olan üniversitemizde 117 farklı ülkeden toplam 2.638 uluslararası öğrencimizi eğitim veriyoruz. Türk Yükseköğretiminde Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir üniversitenin bir başka üniversite ile ikili diploma programı yürütmesi şerefine nail olduk.  Azerbaycan ile ziraat alanında ikili diplomamızı yürüttük ve ilk mezunlarımızı verdik. Azerbaycan ve Özbekistan’daki ikili diploma programımızla ata yurdumuzu ana yurdumuzu eğitim köprüleriyle birleştirmenin kalite odaklı eğitim anlayışımızın meyvelerini almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“Sağlık temalı bir üniversite haline gelme sürecindeyiz”

Ege Üniversitesinin topluma katkı misyonu doğrultusunda nitelikli projeler ürettiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak,  “Bölgemizde efelerin yaşadığı köy ve yaylaları, saklandıkları efe yatakları, kale ve terk edilmiş eski köyleri birbirine bağlayan 500 kilometrelik bir yürüyüş rotasını kapsayan Üniversitemiz yürütücülüğündeki ‘Efeler Yolu’ projesi ile bölge turizmine katkı sunuyoruz. Ege Üniversitesinin en yetkili olduğu alanların başında sağlık gelmektedir. Diş Hekimliği Fakültemizin kapasitesini yüzde 100 artırarak çocuk, engelli, yaşlı vatandaşlarımızın diş sağlığına yönelik hizmet vermektedir. Tıp Fakültesi Hastanemiz, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmelerde A plus Hastane oldu. Ayrıca hastanemizin özel sektöre vadesi geçmiş borcu kalmamıştır. 2019 yılından itibaren Ege Üniversitesini sağlık temalı ve öncü bir üniversite haline getirme sürecindeyiz. Son 5 yılda ortaya yeni bir anlayış ve vizyon koymaya çalışıyoruz. Bu kapsamda iyi yaşamın merkezi ‘İzmir, Sağlıklı Yaşamın öncüsü Ege Üniversitesi’ mottosu için çalışmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki aylarda 70. Kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız üniversitemiz için yukarıda saydığım mottolara bir yenisini daha ekleyerek ‘Sağlık Temalı Üniversite’ kavramını yerleştiriyoruz. Bu anlamda 70. Yıl logomuzda da sağlık temalı üniversite kavramını vurgulamak adına yaşayan bir kalp simgesini merkezimize koyduk” dedi.

“70’inci yılımızda da başarılarımıza yenilerini ekleyeceğiz”

Akademik ve idari çalışanlar ile öğrencilere katkılarından dolayı teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Bu gurur ve başarı tablosunu sizlerin katkılarıyla inşa ettik. Hedeflerimiz doğrultusunda gösterdiğiniz yüksek motivasyon ve kararlılık için her birinize  ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 70. Yılımızda da ortak başarılarımıza yenilerini eklemek ve üniversitemizi küresel çapta tanınır kılmak için aynı inançla hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Bu başarılar Cumhurbaşkanımızın desteği ile yazıldı”

Rektör Prof. Dr. Budak,  “Tüm bu başarı hikâyesini Cumhurbaşkanımızın geçmişteki görevlerimizde olduğu gibi Rektörlük görevimiz süresinde de bize duyduğu güven ve verdiği manevi destek sayesinde yazabildiğinizi altını çizmek isterim. Cumhurbaşkanımızın maddi ve manevi desteği olmadan bu başarı hikâyesini yazmamız mümkün değildi. O nedenle sözlerime son verirken, Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, teşrifleriyle bugün bizlerini onurlandıran TBMM Başkanımız Saygıdeğer Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a, 30 yıl aradan sonra Üniversitemizi ziyaret eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve törenimize katılan tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Başarılı öğrenci ve akademisyenlere belgeleri takdim edildi

Konuşmaların ardından 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında Ege Üniversitesini dereceyle kazanan öğrenciler ile yüksek akademik performans gösteren öğretim üyelerine başarı belgeleri TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version