Site icon Balina Media

Kulak Çınlaması Deyip Geçmeyin

kulak-cinlamasi-deyip-gecmeyin.jpg

‘Kulak çınlaması belki bir tümör habercisi belki de işitme kaybı belirtisi olabilir’

Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen Tinnitus, günlük hayatta birçok kişinin karşılaştığı bir sağlık sorunundur. Genelde hafif düzeyde ve kısa süreli olduğu için gerekli hassasiyetin gösterilmediği kulak çınlaması, uzun süreli olduğu zamanlarda hastalarda tükenmişlik hissi, stres, uyku sorunları, odaklanmada zorluk, bellek sorunları, depresyon, anksiyete ve sinirlilik ve baş ağrısı gibi durumlara sebebiyet verebiliyor. Aynı zamanda kulak çınlaması basit ve anlık bir şikayet olabileceği gibi kafatası tümörleri, dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları gibi önemli bir hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu sebeple rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemeniz önerilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, ‘Kulak çınlaması’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken tedavi edilmezse işitme kaybına kadar gidebileceğini sözlerine ekledi. 

TİNNİTUS (ÇINLAMA) NEDİR?

Tinnitus, bir veya iki kulağınızda çınlama veya başka sesler duymanızdır. Kulak çınlamanız olduğunda duyduğunuz gürültüye harici bir ses neden olmaz ve diğer insanlar genellikle bunu duyamaz. Tinnitus yaygın bir sorundur. İnsanların yaklaşık %15 ila %20’sini etkiler ve özellikle ilerleyen yaşlarda daha yaygın olarak görülmektedir.

Tinnitus genellikle yaşa bağlı işitme kaybı, yüksek sese maruz kalma veya dolaşım sistemi ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilir. Birçok insan için kulak çınlaması, altta yatan nedenin tedavisiyle veya çınlamayı azaltan ve maskeleyen diğer tedavilerle iyileşir ve kulak çınlamasını daha az fark edilir hale getirilebilir.

TİNNİTUS (ÇINLAMA) BELİRTİLERİ NEDİR?

Kulak çınlaması (tinnitus), akustik bir uyaran olmaksızın hastanın bir ses algılaması olarak da tanımlanabilir. Bu ses değişik ton, özellik ve karakterde olabilir. Çoğu zaman çınlama gibi duyulan ses, bazen uğultu, çan, rüzgâr veya ıslık sesi, makine gürültüsü, hışırtı, nabız sesleri gibi tarif edilir.

Kulak çınlaması olan çoğu insanda yalnızca sizin duyabileceğiniz kulak çınlaması vardır. Kulak çınlamasının sesleri alçak bir kükremeden yüksek bir gıcırtıya kadar değişebilir ve bunu bir veya iki kulakta duyabilirsiniz. Bazı durumlarda, ses o kadar yüksek olabilir ki, konsantre olmanızı veya diğer sesleri duymanızı engeller. Tinnitus her zaman mevcut olabilir veya gelip gidebilir.

Nadir durumlarda, kulak çınlaması, genellikle kalp atışınızla aynı zamanda ritmik bir nabız veya uğultu sesi olarak ortaya çıkabilir. Buna pulsatil tinnitus denir. Pulsatil kulak çınlamanız varsa, doktorunuz muayene yaptığında kulak çınlamanızı duyabilir (objektif tinnitus).

NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİYİM?

Kulak çınlaması günlük yaşantınızı, sosyal ve psikolojik durumunuzu etkileyebilir. Sizi rahatsız eden ve geçmeyen bir kulak çınlamanız varsa, doktorunuza görünün.

AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE DOKTORUNUZA GÖRÜNÜN:

TİNNİTUSUN (ÇINLAMA) YAYGIN NEDENLERİ NEDİR?

Birçok insanda kulak çınlaması aşağıdakilerden biri nedeniyle oluşur:

İç kulağınızın içindeki tüyler hasar gördüyse bu yaşlandıkça veya düzenli olarak yüksek seslere maruz kaldığınızda olur beyninize rastgele elektrik uyarıları algılayabilir ve kulak çınlamasına neden olabilir.

Kulak çınlamasına neden olduğu bilinen ilaçlar arasında nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve bazı antibiyotikler, kanser ilaçları, diüretikler vb. ilaçlar ve antidepresanlar bulunur.

TİNNİTUS (ÇINLAMA) DİĞER NEDENLERİ NEDİR?

Kulak çınlamasının daha az yaygın nedenleri arasında diğer kulak sorunları, kronik sağlık durumları ve kulağınızdaki sinirleri veya beyninizdeki işitme merkezini etkileyen yaralanmalar veya durumlar yer alır.

Risk faktörleri

Herkes kulak çınlaması yaşayabilir, ancak bu faktörler riskinizi artırabilir:

TİNNİTUSUN (ÇINLAMA) OLASI YAN ETKİLERİ NEDİR?

Tinnitus insanları farklı şekilde etkiler. Bazı insanlar için kulak çınlaması yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Kulak çınlamanız varsa, şunları da yaşayabilirsiniz:

Bu bağlantılı durumları tedavi etmek kulak çınlamasını doğrudan etkilemeyebilir, ancak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

TİNNİTUS (ÇINLAMA) ÖNLEME YÖNTEMLERİ NEDİR?

Çoğu durumda, kulak çınlaması önlenemeyen bir şeyin sonucudur. Bununla birlikte, bazı önlemler bazı kulak çınlaması türlerini önlemeye yardımcı olabilir.

TİNNİTUS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kulak çınlamasında tedavi çınlamanın nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kulak çınlaması basit ve anlık bir şikayet olabileceği gibi kafatası tümörleri, dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları gibi önemli bir hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu sebeple rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemeniz önerilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version