Aksaray’da devam eden 18’inci İmam Hatipliler Kurultayı’nın birinci oturumunda konuşan Prof. Dr. Nurullah Genç, “Adalet ve Merhamet” konusunu işleyerek adalet hak edene hakkını vermek olduğunu söyledi.
“Adalet ve Merhamet” şiarıyla 18’incisi düzenlenen İmam Hatipliler Kurultayı bu yıl Aksaray’da gerçekleştiriliyor.
2 gün boyunca sürecek olan Kurultay’ın birinci gününde konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nurullah Genç, adalet ve merhametin önemine dikkat çekti.
Kendisine konuşma fırsatı verenlere teşekkür eden Genç, burada konuşmak bir imam hatip mezunu olarak kendisine mutluluk verdiğini söyledi.
Konuşmasında adalet ve merhamet kavramlarının önemine dikkat çeken Genç, “Aziz dostlar bizim içinde bulunduğumuz çağ için insanlık için söyleyeceğimiz şeyler var. Yapmamız gereken çok fazla iş var. Kavramları yeniden düşünerek medeniyetimizi yeniden konuşarak tanımaya çalışarak dünyanın içinde bulunduğu hale çağlar üstü bir nizamın kavramları ve kelimeleriyle yeniden tarifler ve tanımlamaları getirerek büyük bir vazifenin omuzlarımızın üzerinde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Adalet ve merhamet bu kavramların başında yer alan kavramlardır. Bu ikisini yer yüzünde sağladığınız zaman insanlığın huzuru sağlanmış demektir. Bu ikisini yeryüzünde sağladığımızda zülüm ortadan kalkmış demektir. Hak yerini bulmuş demektir. İşte o zaman temsil ettiğimiz mananın yeryüzü insanlığın ve kâinat için ehemmiyeti çok daha iyi anlaşılacaktır.” dedi.
Adalet kelimesiyle 7 yaşında tanıştığını dile getiren Genç, babasıyla başlarında geçen bir meseleyi anlattı. Genç, “Adalet hak edene hakkını vermektir. Herhangi bir şeye hakkını teslim etmektir. Eğer yıllar geçecek yaşayacaksan unutma ki hak edenden fazlası veya azı zülümdür. Bu benim ruhuma öylesine sinmiş ki bugün benim hanemde eşim çocuklarım beni herhangi bir yere pazarlığa götürmüyorlar. Adalet bütün insanlığın ruhuna böyle sinseydi her şey hakkını bulur muydu bulmaz mıydı? Bulurdu. İşte bugün noksanı olduğumuz temel noktalardan bir tanesi budur.” ifadelerini kullandı.
Program Moderatörlüğünü ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Eğitim Ahmet Yapıcı’nın yatığı “Toplumsal Yansımaları ile Adalet ve Merhamet” konulu oturum ile devam etti.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, “1064’ten 15 Temmuz’a Anadolu İrfan Geleneğimizde Adalet ve Merhamet”, İbn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Kuşakcı tarafından Bir Yönetim Üçlemesi: Sıdk Adalet ve İhsan”, Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Sarı, “Tarihten Günümüze Türk Siyasî Hayatında Adalet ve Merhamet” ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süleyman Doğan tarafından ise “Eğitimde Adalet ve Merhamet Davranışının Yeri, Yolu ve Önemi” konuları işlenerek birinci oturum tamamlandı.
İkinci oturum ise Moderatörlüğünü ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Ali Osman Kuşakcı tarafından yapılan “Gençliğin Değer Dünyası ve İmam Hatipler” konusu ele alındı.
ÖNDER Gençlik Başkanı Resul Çiftçi, “Gençliğin Değer Dünyası: Saha İzlenimlerim” ve MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, “Geleceğin İnşasında Gençliğin ve İmam Hatip Okullarının Rolü” konusu işlendi.
Kurultayın birinci günü Elazığ Belediyesi Sıra Gecesi Ekibi Harput kürsübaşı dinletisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü / Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Tasavvuf Musikisi dinletisi ile son buldu.
Üçüncü oturum ise Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Günümüz İslam Dünyasının Temel Meseleleri” konusuyla başlayacak. (İLKHA)