Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün proje yürütücüsü olduğu “Siirt Fıstığı Çeşidinde Klon Seleksiyon” projesinde 2021 yılı çalışmaları başladı.
Proje ile Siirt fıstığı çeşidinde en verimli, kaliteli, kuraklığa dayanıklı çeşitleri tespit etmek amaçlanıyor.
Proje yürütücüsü Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü fıstıkçılık birimi teknik elemanları, 2021 yılı saha çalışmalarına başladı. Projenin ana materyalini ağırlıklı olarak yetiştiriciliği Siirt’te yapılan Siirt çeşidi ağaçları oluşturuyor.
Siirt fıstık çeşidi çatlaklık oranı, verim, erken meyveye yatma, düşük periyodisite göstermesi gibi özellikleriyle diğer çeşitlerin önüne çıktığını belirten Tarım ve Orman Müdürlüğü,”Proje ile öne çıkan Siirt çeşidinde muhtemel iyi vasıflı bireyler tespit edilerek kayıt altına alınmaktadır. Projenin ilk aşamasında üstün özellikli bireyler çiftçi şartlarında belirlenmiş, Siirt ilindeki üretim alanları taranmıştır. 2020 yılında tespiti yapılan bireylerin özellikleri eşit şartlarda yarıştırılarak belirlenmiş üstün özelliklerin kaynakları tespit edilmektedir. 100 dane ağırlığı 134,38 gramdan fazla, periyodisite eğilimi olmayan, kemik kabuk ayrılma direnci düşük ve verim durumu standart çeşitten yüksek üstün özellikli bireyler tespit edilmiş olup bu bireylerden alınan hedef veriler 3 yıl süre ile gözlemlenip kayıt altına alınmaktadır. Çalışmalar ile Siirt çeşidinde genetik varyasyonların tespiti, kayıt altına alınarak muhafazası ve üretimin daha yüksek standartlara sahip bireylerle yapılarak popülasyon kalitesinin, toplam verim, kalite seviyeleri ile üretici gelirlerinin yükseltilmesi planlanmaktadır.” denildi.
Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü projenin 3 yılda tamamlanması amaçlanmaktadır. (İLKHA)