Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray Kadın Futbol Takımlarının teknik direktörleri ve oyuncuları İstanbul Okan Üniversitesi'nde gerçekleşen "Futbol Kadınlarda Süper Paneli"ne katıldı. Panelin moderatörlüğünü yapan FIFA kokartlı ilk Türk kadın hakemi Prof. Dr. Lale Orta, “Kadınlar futbolunu özel projelerle desteklemeli, çok daha fazla finansal yatırım ve sponsorluk desteği sağlanmalı” diye konuştu.
İstanbul Okan Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği "Futbol Kadınlarda Süper Paneli"nin moderatörlüğünü Bölüm Başkanı, FIFA kokartlı ilk Türk kadın hakemi Prof. Dr. Lale Orta yaptı.
Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımları Teknik Direktörü Mesut Kır, Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı Menajeri Jessica Çarmıklı ve Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Nurcan Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiye’de kadın futbolunun sorunları ve geleceği masaya yatırıldı. Üç büyük futbol kulübünün kadın futbol takımı yöneticileri ve futbolcuları ilk kez İstanbul Okan Üniversitesi'ndeki panelde bir araya geldi.
“Futbol erkek egemenliğinde görülüyor ama futbol sadece erkeğe ait değildir” diyen Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımları Teknik Direktörü Mesut Kır kadın futbolu ve erkek futbolunu ayıran noktanın sahadaki hız olduğunun düşünüldüğünü söyledi. “Ancak kadın futbolunda katedilen koşu mesafelerinin erkek futbolundan farkı yok. Orta saha oyuncumuz maçta 12 km koştu. Saha içinde oyunumuzu geliştirip saha dışı organizasyonlarla birleştirirsek kadın futboluna ilgi artacaktır. Teknikle oyunu ne kadar hızlandırırsak tribünleri o kadar çok doldururuz.”
“Burak Elmas’ın verdiği sözden etkilendim”
Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Nurcan Çelik kendi takımını kurmuşken, Galatasaray’a geçmesini Galatasaray Başkanı Burak Elmas’ın verdiği söze bağlıyor: “Başkan olursam kadın futbol şubesini açmak istiyorum dedi. Kadın futboluna destek vermeyi sosyal sorumluluk projesi gibi görüyorlar, sanatta ve sporda kadının daha çok yer almasını istiyorlar.”
Nurcan Çelik tribünlerdeki seyirci sayısını artırmanın yolunun sahada daha tempolu oynamaktan, medya ve sponsor desteğini almaktan geçtiğini belirtti. Sporcularına bir abla gibi sahip çıktığını anlatan Çelik: “Antrenman sonrası onları servisle evlerine bırakıyorum. Aramızdaki güvenin başarıda çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Moderatör Prof. Dr. Lale Orta “Kadın futbolunda top sahada daha çok kalıyor. Daha temiz futbol oynanıyor. Daha az sarı kart daha az faulle bitiyor maçlar. Daha çok gole şahit oluyoruz. Ancak kadınlar futboluna Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) çok daha fazla destek vermeli. Kadınlar futbolunu özel projelerle desteklemeli, daha fazla finansal yatırım desteği yapmalı” diye konuştu.
“Bir maçta 3 milyon TL’nin kazanıldığı yerde
sponsorluk da oluyor, spor medyası da”
Vodafone Kadın Futbol Takımları Teknik Direktörü Mesut Kır da TFF’de kadın futbol departmanı biriminin bile olmadığını vurgularken “Kendimize ait bir departmana sahip olmalıyız” dedi.
Mesut Kır: “Ayrıca Süper Lig’te bir maçta kazanılan para ortalama 3 milyon TL. Kadın futbolunda bunun karşılığı 0 TL. Bir maçta 3 milyon TL’in olduğu yerde sponsorluk da oluyor, yayın kuruluşu da, spor medyası da. Kadınlar Ligi’nin değerini artırmak için pek çok etkeni bir araya getirmek gerekiyor.”
“Türkiye’de kadın futboluna bir start-up şirketi gibi bakılmalı”
Yıllarca Amerika, Rusya, İspanya ve Türkiye’de top koşturan Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı Menajeri Jessica Çarmıklı ise Amerika’da kadın ve erkek futbolcuların aynı parayı kazandığını, üniversitelerde ve okullardaki spor şubelerinde erkek ve kadın sporcuların aynı maaşı aldığının altını çizerken bu sayede sporda kadın-erkek eşitliğinin sağlandığını anlattı. “Umarım Türkiye’de de bu dengeyi görebiliriz.”
Çarmıklı “Türkiye’de kadın futboluna bir start-up şirketi gibi bakılmalı, yatırım yapmalı, strateji planı kurmalı. Ben futbol sayesinde yıllar içinde kazandığım iyi şeylerin borcunu ödemek için hem sahada hem de saha dışında çalışıyorum” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı